כשבניתי את האתר השתדלתי ככל האפשר להימנע מ׳רשימת מכולת׳ של ׳מצבים׳ שבהם מתבקש טיפול ברצפת האגן הנשית.
אבל… איכשהו זה צריך להיות כתוב. אחרת – איך תעלה המודעות? איך תדעי להגיע? איך תדעי שיש מענה לבעיה שאיתה את מתמודדת? ולפעמים – איך תדעי שזה לא כך אצל כולן ולא צריך ׳לחיות עם זה׳?
אז הנה הרשימה. נמצאות בה התלונות השכיחות ביותר, אך לא כולן. אם יש לך ספק האם יש לפיזיותרפיה מה להציע עבורך – צרי קשר.
בריחת שתן במאמץ
הרבה נשים חושבות שעם בריחת שתן באפצ׳י / בשיעול / בקפיצה / … צריך פשוט לחיות. שאם ילדתי אז ככה זה וזהו.
אז לא. אמנם שכיח מאוד, אך לא ׳נורמלי׳ ולא ׳תקין׳ ואפשר וכדאי לטפל.
תכיפות במתן שתן
את כל הזמן צריכה פיפי. כשאת מגיעה למקום חדש את חייבת קודם כל לבדוק היכן השירותים. זו תמיד את שיוזמת עצירות בנסיעה. החברות בעבודה כבר צוחקות שיש לך שלפוחית מיניאטורית…
דחיפות במתן שתן
כשאת צריכה אז את צריכה. ועכשיו! כי אחרת…
בריחת שתן מתוך דחיפות
הגעת הביתה. את כבר בדרך לשירותים. הנה את רק פותחת את הכפתור, ו… זה ממש היה הרגע האחרון, או אולי זה כבר מאוחר מידי וטיפה סוררת התגלגלה במורד הרגל…
כאבים ברצפת האגן – וסטיבולודיניה, וולוודיניה, וגיניזמוס
את נורא רוצה, ואוהבת, ואפילו יש לך חשק, אבל … יחסי מין זה כואב.
מצבי כאב יכולים להופיע בקרב נשים צעירות בהתנסויות ראשונות עם מין, בקרב נשים אחרי לידה (נרתיקית או קיסרית) בין אם לכאורה ׳הכל בסדר׳ ובין אם היתה לידה מורכבת, בגיל המעבר ומעבר לו כאשר הנרתיק שוב משתנה, כאשר קיימת היסטוריה של פגיעה מינית, ולפעמים גם ללא סיבה ברורה.
צניחת אברי האגן
זו אחת האבחנות שנשים הכי נבהלות ממנה. ב׳דוקטור גוגל׳ כתובים עליה דברים איומים.
משהו מאברי האגן (שלופוחית / רחם / חלחולת) מאבד את מיקומו הטבעי ושוקע לכיוון הפתח.
כאן אולי יותר מבכל אבחנה אחרת – כל אישה לגופה. ההתייחסות והטיפול בצניחה משתנים בין נשים בהתבסס על חומרת הצניחה, השלב בחיים שהצניחה הופיעה בו, גיל האישה, עד כמה הצניחה מפריעה לתפקוד היומיומי, מהן דרישות האישה מגופה, מה מצבה התפקודי של רצפת האגן, ועוד.
כן, יש מצבי צניחה שמחייבים תיקון ניתוחי. אבל לא אצל כל אישה. הפתרונות השמרניים הם רבים ומגוונים. אגב – גם לנשים שצריכות/בוחרות לעבור ניתוח מומלץ להגיע לפיזיותרפיסטית.
בריחת צואה או גזים
קושי בתפקוד של סוגר אחורי הוא אחד הנושאים המאתגרים יותר לשיחה. אם זו לא התלונה העיקרית – הנושא לרוב יעלה כבדרך אגב, או רק אם אשאל שאלה ספציפית.
פגיעה בתפקוד הסוגר האחורי שכיחה אחרי לידה מורכבת, למשל במצב של קרעים נרחבים (דרגה 3-4).
בריחת גזים מופיעה לפעמים בהריון או אחריו – בגלל עומס ההריון או מהלך הלידה. בנוסף, הגיל עושה את שלו – ה׳חומר׳ (כלומר הגוף) מאבד לפעמים מיכולותיו עם ׳הזדקנות׳ הרקמות.
עצירות, טחורים, פיסורה
אלו מצבים שהטיפול בהם לרוב כולל מספר מרכיבים, בינהם בירור רפואי, משחות או תרופות, תזונה, פעילות גופנית מתאימה, ועוד…
גם לפיזיותרפיה לשיקום רצפת האגן יש מה לתרום: לעיתים קרובות הרגלי התרוקנות הם חלק מהקושי בהתאוששות ממצאים אלה. לפעמים קיים קושי בהרפיה של שרירי רצפת האגן. לפעמים מצבים אלה מופיעים כתגובה למצבים אחרים (למשל – כאב ברצפת האגן, כאב גב או כאבי אגן).
כאמור – הרשימה חלקית. נמצאות בה התלונות השכיחות ביותר, אך לא כולן. אם יש לך ספק האם יש לפיזיותרפיה מה להציע עבורך – צרי קשר.