סימ-פיז-יו-לי-זיס או ״תלדי, זה יעבור״

סימפיזיוליזיס או תלדי, זה יעבור
צילום: זוהר סיארה

היא מתקשרת אלי ומספרת שהיא בהריון, והאגן שלה כואב. גם בהריון הקודם כאב לה, אבל זה התחיל בשבוע מאוחר יחסית, איכשהו היא הסתדרה.
עכשיו היא מודאגת – איך היא תעבור עוד קצת יותר מחצי הריון ככה, עם הכאבים באגן, עם הקושי בתנועה, עם היקיצות מכל תנועה בלילה, עם לחשב האם לצאת מהבית ומה באמת הכי דחוף ברשימת הסידורים שלה, עם העבודה, עם הלימודים, עם הילדים הגדולים…

סימפיזיוליזיס הוא מצב שבו רפיון הרצועות האופייני להריון משנה את מידת היציבות של מפרק האגן הקדמי וכתוצאה מכך האישה חווה כאב. הכאב מופיע בעיקר במצבים שבהם המפרק נמצא במצב של חוסר סימטריה, למשל גלגול במיטה, כניסה/יציאה מהרכב, עליה/ירידה של מדרגות, ועוד. במצבים מסויימים הכאב יכול להיות נוכח גם באופן קבוע. 

סימפיזיוליזיס הוא רק אחת מהסיבות לכאבי אגן, גב תחתון וירך בקרב נשים בהריון, והוא נכנס תחת מטריה רחבה יותר שנקראת Pelvic Girdle Pain (PGP) – כאבים בחגורת האגן. 

העצה הרווחת שנשים שומעות היא: תלדי וזה יעבור.

חשוב לדעת שבחלק מהמקרים הכאב אכן יחלוף לאחר הלידה או בסמוך אליה, אבל לא תמיד. אצל חלק מהנשים הכאב לא יחלוף, או יחלוף ויופיע שוב בשלב מאוחר יותר כאשר יעלה שוב העומס (חזרה לעבודה, חזרה לפעילות גופנית וכדומה). 

בכל הנוגע לאבחון של כאבי אגן, נשים הרבה פעמים נופלות ׳בין הכסאות׳ או ליתר דיוק – בין רופא הנשים לאורתופד. כך או כך – באחריות הרופאים נמצאים בירור ואבחון המצב (האם אכן מדובר בכאב שקשור להריון, או שנדרש בירור מעמיק יותר), טיפול תרופתי אם נדרש (ולרוב לא נדרש) וחתימה על מסמכים לצורך שמירת הריון (במידת הצורך). 

אבל מה לגבי טיפול? האם ניתן להשיג הקלה בכאב?
כאן נכנס הטיפול הפיזיותרפי, ויש הרבה מה לעשות בפיזיותרפיה על מנת להקל על כאבים בחגורת האגן בהריון ואחרי לידה.

הנה רשימה חלקית: 

  • בירור מעמיק של מקור הכאב – האם אכן מעורב מפרק האגן הקדמי? או אזור אחר של חגורת האגן?
  • טכניקות ותרגילים להפחתת כאב
  • טכניקות לייצוב יחסי של מפרקי האגן 
  • תרגילים מותאמים שמטרתם חיזוק השרירים המייצבים סביב אגן
  • הדרכה לביצוע פעולות שגרתיות בצורה יעילה
  • התאמת אביזרי עזר כגון חגורות אגן
  • במקרים חמורים – התאמה של אביזר עזר להליכה
  • דגשים לתנוחות מתאימות בלידה
  • הכנה לקראת תקופת משכב הלידה – כאמור לא אצל כולן הכאב יחלוף עם הלידה

לאחר הלידה – ליווי עד חזרה לתפקוד מלא ויעיל של חגורת האגן והגוף בכלל

אז אפשר וכדאי לטפל בזמן ההריון. ניתן לייצר הקלה, לפעמים אפילו משמעותית מאוד. הטיפול הוא עדין, בטוח ותלוי משוב מיידי של האישה לגבי שיפור או החמרה בתחושת הכאב.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

נטע שוחט - שיקום רצפת האגן ושיקום אורתופדי

נעים להכיר, אני נטע שוחט.
פיזיותרפיסטית, מטפלת בנשים בתחום שיקום רצפת האגן ובתחום האורתופדי. אני מלווה נשים בתהליך ליווי רגשי כחלק בלתי נפרד מהטיפול הפיזיותרפי, וכך מתהווה ׳פיזיותרפיה נשית קשובה׳.

אם את רוצה לשאול משהו,
לדעת יותר או להיפגש
את מוזמנת להתקשר או לכתוב לי

פוסטים נוספים שיעניינו אותך:
בודשפט אהובתי

בודפשט אהובתי

״יש הרגשה מוזרה כשעומדים לעזוב איזה מקום, כאילו תתגעגע לא רק לבני אדם אהובים אלא גם למי שהיית במקום הזה ובזמן הזה, מפני שלעולם לא ...
המשיכי לקרוא »
עיסוי פרינאום לקראת לידה

עיסוי פרינאום לקראת לידה

עיסוי פרינאום (חיץ בין הנקבים בעברית) – נושא שמעסיק הרבה נשים לקראת לידה: לעסות או לא לעסות? איך מעסים? אני לעצמי או בן-זוגי לי? מתי ...
המשיכי לקרוא »
פיזותרפיה לאחר לידה

פיזיותרפיה לכל אישה אחרי לידה

האם כל אישה אחרי לידה צריכה לפגוש פיזיותרפיסטית לשיקום רצפת האגן? לא ׳צריך׳ ללכת לפיזיותרפיה של רצפת האגן אחרי כל לידה. אנחנו כפיזיותרפיסטיות חושבות שבהחלט ...
המשיכי לקרוא »

רוצה להמשיך לשמוע ממני?
הצטרפי לרשימת התפוצה